Baška Voda

Baška Voda

Baška Voda je općina smještena u srednjoj Dalmaciji, na središnjem dijelu hrvatske obale Jadranskog mora. Nalazi se na zapadnom dijelu Makarskog primorja, a 48 km južno od Splita. U podnožju masiva planine Biokovo, nekada je bila naselje težaka, ribara, pomoraca i trgovaca. U međuvremenu je izrasla u suvremeno turističko mjesto, koje ima sve sadržaje i obilježja malog mediteranskog gradića, sa kvalitetnim smještajnim kapacitetima te ostalom turističkom infrastrukturom. U Baškoj Vodi se također poklanja i velika pozornost zaštite okoliša, te podizanju kvalitete plaže.
Čak nekoliko godina zaredom biva nagrađena ‘Plavim cvijetom’, što je najprestižnije turističko priznanje u Hrvatskoj.
Baška Voda sadrži brojne hotele, privatne pansione, kampove, te apartmanska naselja. Glavna djelatnost stanovnika Baške Vode je upravo turizam.
Od svih turističkih mjesta Makarske rivijere, Baška Voda broji najveći broj turista.

Baška Voda se također diči i dvjema veoma značajnim muzejskim zbirkama, u samoj staroj jezgri grada. Arheološka zbirka u vlasništvu je Općine i sadrži bogatu i kvalitetnu malakološku zbirku.
Od ostale kulturne baštine Baška Voda sadrži i kasnobaroknu crkvicu sv. Lovre, sagrađenu 1750. godine, te crkvu sv. Nikole u neoromaničkom stilu, sagrađenu 1889. godine, kapelicu Gospe od Zaćeća (1960.), kapelicu Dušama Čistilišta (1917.), brončani spomenik poginulima u 2. svjetskom ratu, brončani kip zaštitnika grada sv. Nikole, te spomenik Hrvatska jedra.

Kroz cijelu godinu u Baškoj Vodi se organiziraju brojne tradicionalne i prigodne manifestacije, kao i zanimljive vjerske procesije, kao što je na Veliki petak; procesija koja prolazi kroz sva mjesta u Općini, Dan sv. Nikole, te smotra klapa Makarskog primorja koja se održava na sv. Lovru.
Nadajlje, tu je i 1. Maj, kada je Baška Voda najtraženija destinacija na ovim prostorima. Ovakva okupljanja u Baškoj Vodi sežu još od 1966. godine. Na Prvomajskom uranku održava se niz pučkih igara, koje privlače brojne sudionika i posjetitelje.
Od manifestacija, mogu se još istaknuti i Dani kruha i plodove zemlje, Dan Općine 30.05, proslava zaštitnika Baške Vode, sv. Nikole, Baškovoško lito koje broji 60 različitih zabavno-kulturnih događanja, te nezaobilazne ribarske večeri

U Baškoj Vodi stanovnici i posjetitelji mogu uživati u blagoj mediteranskoj klimi. Baška Voda broji čak preko 2700 sunčanih sati godišnje.

U sastavu Općine Baška Voda nalazi se još pet prelijepih mjesta, a to su Promajna, Bast, Bratuš, Krvavica i Topići.

Promajna

Nalazi se 4 km južno od Baške Vode, a svoje ime duguje Suncu – izvoru života. Kao i Baška Voda, nekada je bila malo ribarsko mjesto, a do danas se razvijala u suvremeno turističko odredište. Duga šljunčana plaža zakriljena borovima i sa svim potrebnim sadržajima, prozirno i toplo more, čisti zrak i očuvani okoliš glavna su obilježja Promajne. Promajna ima sve osnovne sadržaje potrebne turistima (pošta, dućani, turističke agencije, mjenjačnice), a u restoranima nude se gastronomski specijaliteti dalmatinske i međunarodne kuhinje.

Bast

2 kilometra istočno od Baške Vode, a na 150 metara nadmorske visine, smjestilo se selo Bast. Bast je godinama živio od poljoprivrednih poslova i kamenoloma, ali se krajem 20. stoljeća okreće turizmu, pa u ponudi ima sobe i apartmane u privatnim kućama, te dalmatinske konobe gdje gosti mogu uživati u specijalitetima dalmatinske kuhinje.

Bratuš

Malo turističko mjesto, 5 kilometara južno od Baške Vode, također je turističko mjesto, čija je tradicija nekada bila pretežno ribarstvo. Zanimljivost Bratuša je dobro očuvana dalmatinska arhitektura.

Krvavica

Krvavica, također malo turističko mjesto koje se nalazi 1 kilometar južno od Bratuša, a zanimljiva je jer na jedinstven način povezuje Biokovo s morem.

Topići

Malo selo na samim padinama planine Biokovo,  kilometar sjeveroistočno od Baške Vode. Zanimljivost Topića je jako dobro očuvana dalmatinska arhitektura, a mjesto je zaštićeni spomenik kulturne baštine. Selo je uključeno i u županijski projekat etno – eko sela. U Topićima se nalazi i konoba sa vidikovcem, prekrasnim ambijentom te specifičnom gastronomskom ponudom.