Dalmatinska Klapa

Dalmatinska klapa je tradicionalni oblik a capella pjevanja u Hrvatskoj. Riječ klapa prevodi kao “a skupinu friends” i ima svoje korijene u primorju crkveno pjevanje. Motivi obično slave ljubav, vino (grožđe), zemlju (domovina) i more. Glavni elementi muzike su harmonija i melodija, ritam rijetko se važna. Klapa je upisan u UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine čovječanstva u 2012.

Standardni klapa grupu čine prvi tenor, drugi tenor, bariton i bas. Duplirati se mogu svi glasovim osim prvog tenora. Ona se obično sastoji od do desetak pjevača, tradicionalno muška. U novije vrijeme, ženske vokalne skupine su postala vrlo popularna, ali u pravilu muške i ženske grupe ne idu zajedno.

Iako je klapa a capella glazbe, ponekad je moguće dodati nježan gitara i mandolina (instrument sličan u izgled i zvuk tambura). Klapa može se kombinirati s sintisajzer klavijature, obično simulacijom udaraljke.

Izrezak

Danas

Klapska tradicija je još uvijek živa, nove pjesme skladao i festivala koji se održavaju redovito. [4] na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu je najpoznatiji glazbeni festival i ima dugu tradiciju. Jedan od najuspješnijih grupa u posljednje vrijeme je Klapa Šufit, koji je osvojio festivala tri godine zaredom 2006-2008. Mnogi mladi ljudi iz Dalmacije blago klapa i će pjevati redovito kada se ide van jesti ili piti. To nije neobično čuti amaterske klape na ulicama u večernjim satima na malo vina i hrane.

klapa

U 2013, Hrvatska izabrala klapa grupa će predstavljati svoju zemlju na natjecanju za pjesmu Eurovizije. Klapa grupa je pozvala Klapa s Mora (Klapa od mora), sa stavke “Mižerja”. Klapa s Mora je “super klapa ensemble” 6 izvođača odabrao Maestro Čačija od pet postojećih klapa grupa, naime dva iz Kampanel, a po jedna iz Sinja, Crikvenica, Šibenik i Grdelin.