Dan međunarodnog priznanja Hrvatske: Sjećanje na najzaslužnije za slobodu Domovine

Dan međunarodnog priznanja Hrvatske u Makarskoj se tradicionalno obilježava odavanjem počasti najzaslužnijima za taj povijesni dan. Predstavnici Grada Makarske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, makarskog HDZ-a i SABA Makarskog primorja u čast najzaslužnijih za slobodu Domovine položili su vijence i upalili svijeće pred Spomenikom hrvatskom branitelju i ispred Spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 

Izaslanstvo Grada Makarske, predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek, gradonačelnik Jure Brkan i zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ pred Spomenikom hrvatskom branitelju položili su vijence i upalili svijeće. Molitvu odrješenja za sve koji su svoje živote utkali u slobodu Hrvatske predvodili su župnik msgr. Pavao Banić i fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj, u nazočnosti predstavnika političkog, kulturnog i društvenog života grada.

 

Na minutu šutnje, kojom je odana počast braniteljima, pozvao je makarski gradonačelnik Jure Brkan podsjetivši: -Na današnji dan,15. siječnja, samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku priznale su članice EU i druge države kao što su Island, Vatikan, Njemačka…Priznali su pravo Hrvata i našu borbu za slobodu hrvatske domovine. Predvodnici u toj borbi su bili naši hrvatski branitelji koji su u prvim danima velikosrpske agresije stali na branik domovine i spasili svoju zemlju i svoj narod. Oni su najzaslužniji što Hrvatska nije pala pod silom velikosrpske agresije. Svijet je prepoznao snagu hrvatskog naroda koji nije pokleknuo i Hrvatska se izborila i pobijedila u Domovinskom ratu, oslobodila svoj teritorij i postala članica europskih i euroatlantskih integracija, naglasio je gradonačelnik Jure Brkan.

Na povijesni dan, 15.siječnja 1992. kada je Republika Hrvatska međunarodno priznata, podsjetio je i zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ. Pred spomenikom dr. Franje Tuđmana, gdje su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće, istaknuo je kako posebno mjesto u hrvatskoj povijesti pripada prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je svoj cilj ostvario s hrvatskim narodom i hrvatskim braniteljima. Podsjetio je na zasluge Vatikana i Njemačke što je Hrvatska međunarodno priznata te kako je veliki povijesni dan kojeg su svi čekali, naši sugrađani, naši branitelji, hrvatski narod predvođen prvim hrvatskim predsjednikom, 1992. proslavljen u cijeloj Hrvatskoj.

-Sve je odisalo zajedništvom, velikim uspjehom i velikom nadom u novostvorenu državu koju smo čekali stoljećima. Građani Makarske su na Kačićevu trgu imali veliku feštu s koje će snimak danas biti na HTV-u. Ono što danas nama treba je zajedništvo koje će prepoznati Europa jer je to jedini način kako možemo uspjeti, istaknuo je, među ostalim, zamjenik gradonačelnika.

Obilježavanje Dana međunarodnog priznanja Hrvatske u Makarskoj se nastavlja misom za Domovinu, večeras u 18 sati u katedralnoj crkvi Sv. Marka. Nakon mise u 18.30 sati u istoj crkvi je svečani koncert “Klasični duo Splitskih solista”.