Mafest 2018. Makarska

Kraj svibnja je za mene uvijek rezerviran za Mafest i Makarsku u Hrvatskoj. Nažalost u 2016, godišnji 10ti Mafest je otkazan i budućnost festivala je bila u opasnosti! No, ove godine Mafest se vratio i Makarska je na svu sreću još jednom bila u centru pozornosti fanova stripa na Balkanu a i ako ćemo biti sikreni i diljem cijeloga svijeta, s fanovima iz Francuske, Belgije i čak Australije koji su posjetili Hrvatsku samo zbog ovog festivala.

Mafest 2018

Prošlogodišnji festival počeo je 25og Svibnja, s izlozbom originalnih djela Hrvatskog pionira Stripa, Andrije Maurovića iz 1937, koji se smatrao izgubljenim. Slike iz stripova ”Sablast Zelenih močvara” and ”Gospodar Zlatnih bregova” su javno prikazani u Gojak galeriji tijekom cijelog trajanja festivala. Bili smo tamo tijekom noći otvaranja i nadamo se da su i ostali posjetitelji koji su propustili otvaranje, otišli kasnije tamo i vidjeli ove zaista unikatne radove koji predstavljaju početak umjetnosti stripa u Hrvatskoj.

Mafest 2018

Mafest je zbilja briljirao ove godine sa čak 15 specijalnih gostiju i preko 20 ostalih gostiju u Makarskoj. Posebni gosti: Charlie Adlard, Emiliano Mammucari, Doug Braithwaite, Alfio Buscaglia, Giuseppe Camuncoli, Claudio Castellini, Sonja Gašperov, Sergio Giardo, R. M. Guéra, Marica Inoue, Dražen Kovačević, Valentin Sécher, Robert Bob Solanović, Jill Thompson i Turk. Svako od gostiju imao je nekoliko crtačkih sesija, a crteži su bili BESPLATNI (da, dobro ste pročitali!), a sve što ste trebali napraviti je uzeti broj i pričekati imeđu 30 – 45 minuta prije početka sesije. Većina gostiju su bili poprilično opušteni glede crteža i mogli ste uzeti crtež ćak i nakon što su sesije završile, ako ste bili dovoljno strpljivi i podmitili ih pićem.

Mafest 2018

Večeri su zatvarane sa “Kavom s glavnim gostima” sesijama, gdje su glavni gosti pričali o svojim počecima u industriji, trenutnim i budućim projektima i brojnim ostalim animljivim temama. Zatim su slijedili partiji u pivnici “pivac”, glavnoj lokaciji festivala. Subotom navečer, održana je dobrotvorna aukcija, gdje su svi gosti festivala donirali jedan od svojih djela. Cijene nekih djela išle su u nebesa, no na kraju krajeva skupljeno je 53500 kn, (otprilike 7200 Eura) za humanitarne svrhe.

Prodaja stripova je nažalost bila locirana na drugom kraju grada, u Hotelu Meteor i nismo vidjeli mnogo kupaca tamo. Prodavači stripova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije su bili prisutni i ponudili veliki izbor stripova, no nažalost, činjenica da su bili toliko udaljeni od glavne lokacije festivala (Pivnice Pivac) utjecala je negativno na prodaju.

Cijene Pricing for smještaja u Makarskoj su bile vrlo prihvatljive, kao i cijene hrane i pića. S obzirom da je kraj Svibnja pred početak ljetne sezone, u Makarskoj nije bilo toliko puno gostiju (govorimo o gostima koji nemaju veze sa stripom), a Makarska je zaista bila dragulj Hrvatske obale. Povratak Mafesta bila je sjajna vijest, a vidjeli toliko mnogo obožavatelja stripa (posebice mladih) kako strpljivo čekaju u redovima svoje brojeve i crteže bilo je super. Obožavatelji iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Australije, Belgije, Francuske, Italije (i nekih drugih zemalja zasigurno, nismo provjeravali sve putovnice) imali su nezaboravno iskustvo u Makarskoj i ovo bi definitivno trebali biti na vašoj listi zadataka za iduću godinu.

Makarska

Mafest 2018:

12.-15. Ožujka . 2018. & 24.-27. Svibnja 2018.