Promajna - sunčana i neotkrivena

Promajna – sunčana i neotkrivena

Kako pronaći idealno mjesto za odmor sebi i svojoj obitelji? Kako se odlučiti između prirodnih bogatstava, kvalitetnog smještaja, zdrave hrane, zabave, čistoće, sigurnosti, povijesti, kulturnih sadržaja i svega drugoga što sačinjava jedan odmor?

U vremenu u kojem nam se neprestano serviraju ponude za najrazličitije destinacije i u kojem nam se prezentira pregršt izbora na svaku od ovih tema, teško je izabrati ono što nas u potpunosti zadovoljava. Najbolje bi bilo kad bi izabrana lokacija nudila ponešto od svega ovoga, a upravo Promajna nudi sve navedeno.

Iako ne spada u red razvikanih i nadasve brendiranih odredišta, Promajna nudi sve ovo i još mnogo više. Kao neotkrivena i neiskvarena destinacija, još čuva svoju čar malog priobalnog mjesta, netaknute prirode i netaknute stvarnosti.

Promajna

Promajna

 

Nekada malo ribarsko mjesto, ipak otkriva svoje lice posljednjih desetljeća. Polako izrasta u prirodnu turističku senzaciju smještenu u povijesnoj hrvatskoj regiji Dalmaciji. Već sami smještaj Promajna pruža vizualnu atrakciju za svačije oči, jer je teško vidjeti toliko bogatstvo prirodnih oblika na tako malom području.

Promajna leži u podnožju planine Biokove čiji vrh probija oblake na visini većoj od 1700 metara. Planina natkriljuje more tako da se čini da izranja iz njega samoga i tvori prirodnu barijeru na sjeveru sačinjenu od čudesnog biljnog i životinjskog svijeta. Ako planina zatvara, more otvara i veže Promajnu sa svijetom. Lice ovog osunčanog i maloga primorskog mjesta zrcali se u čistim, nebesko-plavim vodama. Nebrojeni otoci po kojima je poznata obala Dalmacije leže rasuti pred licem Promajne kao biseri na njenom jugu i zapadu.

Ribarsko selo ovog imena spominje se već 1674., ali sudeći po mnogobrojnim arheološkim i drugim pronalascima (keramika, amfore, novčići, tegule itd), život ovdje neprekidno teče još od II. stoljeća prije Krista. Prostorom su prolazili i trajali nebrojeni narodi i civilizacije (Iliri, Grci, Rimljani, Hrvati, Bizantinci, Mlečani i drugi).

Jedan pogled na šljunčane plaže otkriva svu ljepotu koju Promajna nudi svojim gostima. Prozirno i toplo more u kombinaciji sa Suncem je oduvijek glavna značajka ovog mjesta. Po Suncu je, uostalom, mjesto i dobilo ime (promaljanje – izviranje Sunca). Ovaj dio dalmatinske obale inače obiluje sunčanim danima i slovi za jedno od najsunčanijih područja Europe.

Turizam 21. stoljeća zahtjeva i puno više od onoga što nudi priroda sama, a ponuda Promajne u tom smislu kvalitetno se razvija zadnjih nekoliko desetljeća zbog izuzetne čistoće vode i zraka. Mjesto je zadnjih godina dobilo nekoliko priznanja za svoje turističke odlike (npr. Plavi cvijet”).

Izgradivši svijest o vlastitim prirodnim bogatstvima i osjetivši potencijal kojeg takav kraj nudi u turističkom smislu, stanovnici Promajne uložili su sve svoje financijske mogućnosti u izgradnju kvalitetnih smještajnih objekata (apartmana i vila Promajna) koji bi odgovarali kvaliteti samog okoliša.

Osim toga, mjesto raspolaže i svim potrebnim uslužnim objektima koji su potrebni za kvalitetan odmor i životno funkcioniranje (pošta, turistička agencija Promajna Tours, mjenjačnice, trgovine, restorani, noćni bar, suvenirnice, itd…).

Mjesni restorani nude gastronomske specijalitete poznate dalmatinske kuhinje prepoznatljive po bogatoj ponudi ribe i prirodnih sastojaka. U blizini su, prometno dobro povezana, druga, manja turistička mjesta ili pak veći gradovi (Split, Makarska, Omiš, Hvar…)

Promajna se, na posljetku, ističe sveukupnošću svoje ponude koja u sebi sadrži i veže sve ono što smo na početku spomenuli (prirodna bogatstva, kvalitetan smještaj, zdrava hrana, zabava, čistoća, sigurnost, povijest, kulturni sadržaj i drugo).

Svojim odlikama nudi ozbiljnu ponudu za svakog onog čovjeka ili obitelj koja je željna kvalitetnog odmora u kvalitetnim smještajnim kapacitetima. Promajna je mali, sjajni turistički biser kojeg tek trebate otkriti.

Ukoliko poželite uživati u blagodatima ovog bisera, najjednostavniju i najkvalitetniju ulogu u traženju smještajnih objekata mjesta Promajne, nudi vam turistička agencija Promajna Tours Hr.