Malakološki muzej - Povijest Makarske

Od davnina, poluotoci Osejava i Sveti Petar su prirodna skloništa za brodove u Jadranske oluje. To je malo čudo da naselje je osnovan na obali lokalne. To pruža odmor i za ekipe brojnih trgovačkih brodova, vojnih fregate i povremeno gusar koji je obećao da neću loše ponašati na dokovima.

Naselje rastao kao trgovine povećao, a dobio je ime Makarska. Danas, mnogo stoljeća nakon osnutka, poznato je kao jedan od najljepših primorskih gradova Hrvatske, poznata po svojim kamenim ulicama i mnoge palme koji ukrasite svoje rive. Zbog svoje prirodne ljepote i velike turističke kapacitete, cijeloj regiji koja je po gradu dobio je ime Makarska Rivijera.

Tako što će učiniti i što ima za vidjeti u ovom hrvatskom gradu? Evo prijedlog:

muzej

Budući da većina život u grad Makarska je usko vezano za more, mještani su stručnjaci u svojim flore i faune. Ovo je također razlog zašto imaju ne jedan nego dva muzeja posebno posvećeni podvodni život. Jedan je Malakološki muzej koji je smješten u 16. stoljeću franjevačkom samostanu (Franjevacki put 1), kao i osnivanja bio rezultat dva redovnika sa strast za prikupljanju i katalogiziranje školjke na svijetu. Druga bi bila Makarskog muzeja ribe, rakovi i školjke, koje se nalazi u ulici Fra Filipa Grabovca bb. Obje ove stranice imaju brojne izložbe i sredstvo za upoznavanje svijet ispod valova. Makarska također ima vlastiti gradski muzej i galerija sa djela lokalnih umjetnika.

muzej2

Smješten u franjevački samostan Sv. Marije, Malakološki muzej je osnovana od strane znanstvenika i redovnik fra Jure Radić (1920-1990) i njegovi suradnici u samostanu. Stvoreno Radan pažnju na znanstvene detalje i predanje slavili skrivene ljepote u svijetu oko nas (uključujući i pod morem), fra Radić stvorili zbirku koja je najbolja te vrste u zemlji.

radic

Malakologija je grana zoologije koja proučava mekušci – ogromne grane životinjskog carstva, koja uključuje sve od puževa i puževi hobotnice i lignje i puno različitih stvorenja sa školjke. Postoji oko 3000 školjaka je zbirka i zbirka faune fosila. Oni također imaju kolekciju na flora planine Biokovo i jadranskog područja. Njihova kolekcija školjaka uključuje neke spektakularne primjeraka iz Jadrana, kao i prekrasne školjaka iz cijelog svijeta. Dakle, da li ste pupi biolog ili samo znatiželjni prolaznici, definitivno će biti nešto što će vam oduzeti dah.